Doelmatige inzet capaciteit

De druk op zorgpersoneel én inzet van capaciteit en middelen is een blijvend aandachtspunt. In 2023 is de afdeling Integraal capaciteitsmanagement binnen St Jansdal doorontwikkeld. Integraal capaciteitsmanagement (ICM) is voor ons een belangrijk sturingsmiddel. Hiermee stemmen we de planning van polibezoeken, behandelingen en operaties voortdurend af op de beschikbaarheid van de voorzieningen en de medewerkers die we daarvoor nodig hebben.

 

Door ICM ontstaat er meer balans tussen in-, door- en uitstroom van patiënten en het draagt bij aan meer zicht op de zorgvraag, het zorgaanbod en de manier waarop we kunnen bijsturen.

 

Om de capaciteit in ons ziekenhuis op integrale wijze te kunnen overzien, wordt met behulp van planningsoverleggen op verschillende niveaus gestuurd op de doelmatige inzet van capaciteit. Dat doen we per vakgroep of op niveau van bijvoorbeeld de kliniek. In 2024 worden de planningsoverleggen verder uitgebreid. Ook worden zorgprofilerings- en nieuwbouwvraagstukken ondersteund, zoals de nieuwbouw van Lelystad.

 

Afbeelding: ICM vormt een netwerk van besluiten op patiëntstromen en capaciteit: we nemen op verschillende plekken beslissingen die in samenhang leiden tot het gewenste resultaat.

 

Enkele van de resultaten in 2023:

  • We hebben dankzij ICM een scherper besluit kunnen nemen over het aantal beschikbare bedden in de verschillende bouwfases
  • Beter gebruik van onze OK’s doordat we meer inzicht hebben en vroegtijdig kunnen plannen
  • Dat maakt ook dat we minder ad-hoc hoeven bij te sturen op het gebruik van onze OK’s
  • Efficiëntere inzet van onze verpleegkundigen op basis van de beddenvoorspelling
  • Er is op die manier een verbetercyclus op gang gebracht.

Verbruikskoppeling implantaten: beter inzicht, minder voorraad

Het afgelopen jaar heeft een team van verschillende disciplines hard gewerkt om een slimme werkwijze te implementeren voor het bestellen en beheren van implantaten op de OK en Poliklinische OK. Door middel van koppelen van het elektronische patiëntdossier aan het informatie-management systeem en het scannen van de verpakkingen van de verbruikte hulpmiddelen na een OK, wordt de voorraad gemuteerd en waar nodig automatisch een nieuwe bestelling geplaatst. In mei 2023 zijn we live gegaan met deze werkwijze, na een intensieve voorbereiding.

 

Dit zorgt ervoor dat we nu de kosten inzichtelijk hebben op basis van verbruik, in plaats van op basis van voorraad. We bestellen alleen wat ook daadwerkelijk verbruikt is en we denken goed na over de voorraad die nodig is, zodat we niet te veel op de plank hebben liggen. We hebben veel beter inzicht in het hele assortiment. De hulmiddelen die nog eigendom zijn van de leverancier tot het moment van verbruik (dit heet consignatie) zijn ook goed te volgen in ons voorraadsysteem. Via het systeem monitoren we op expiratiedatum van de implantaten en kunnen we proactief schakelen met de leverancier, als iets dreigt te verlopen. Zo minimaliseren we kosten van verlopen hulpmiddelen.

 

Het heeft ook mooie samenwerking in de keten opgeleverd, van Inkoop en logistiek tot OK, ondersteund door ICT en functioneel beheer van de systemen. Er is beter inzicht in elkaars werk, begrip en bewustzijn. De collega’s weten elkaar prima te vinden en elkaars expertise te benutten. De werkprocessen zijn beter op elkaar afgestemd en er is meer focus op de primaire processen rond de patiënt, omdat er minder handmatig werk is. Een echte kwaliteitsimpuls dus! 

 

Overige thema's Gezonde bedrijfsvoering