(Mede)zeggenschap

In de strategie heeft St Jansdal nadrukkelijk opgenomen dat zeggenschap op alle lagen in de organisatie vanzelfsprekend is. St Jansdal hecht veel waarde aan zeggenschap van alle medewerkers. We vinden het vanzelfsprekend dat medewerkers van verschillende disciplines (zowel het medische en het verpleegkundige domein als bedrijfsvoering) meepraten en betrokken zijn bij besluitvorming. Dat hebben we voor een deel al ingebed op operationeel niveau.

 


Winkelstructuur

Zo werken we al een aantal jaren met een zogenaamde ‘winkelstructuur’. Medisch specialisten, bedrijfsleiders en zorgmanagers bespreken in de ‘winkels’ met ondersteuning van een medewerker kwaliteit en een bedrijfseconomisch adviseur alle belangrijke onderwerpen rondom de bedrijfsvoering van een specialisme. Samen sturen ze waar nodig bij. Productie, innovatie, opbrengst- en kostenontwikkeling en kwaliteitsonderwerpen zijn vaste bespreekpunten.

 

 

Co-bestuur
De ambitie is om de zeggenschap van onze medewerkers komende jaren uit te breiden naar alle lagen van de organisatie. Vanuit dat vertrekpunt is er in 2023 een vorm van co-bestuur ontwikkeld, waarin zowel de artsen als de verpleegkundigen met een afvaardiging zitting hebben. In januari 2024 zijn we gestart met het zogenaamde ‘bestuurslab’, een experiment waarin we op bestuurlijk én op management niveau samen optrekken met de Coöperatie Medische Staf en de Verpleegkundige Advies Raad. 

Het ziekenhuis kent vier advies- en medezeggenschapsorganen die centraal zijn georganiseerd: de ondernemingsraad en de cliëntenraad, de Coöperatie medische staf en de Verpleegkundige Advies Raad. Met deze organen heeft de raad van bestuur structureel overleg.

De ondernemingsraad en cliëntenraad

De ondernemingsraad (OR) voert namens het personeel overleg met de raad van bestuur over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen. De cliëntenraad (CR) behartigt de algemene belangen voor de patiënten die gebruik maken van de zorg van ziekenhuis St Jansdal.

 

Deze organen worden onder andere geraadpleegd bij het opstellen van een profielschets voor en de benoeming van leden van de raad van toezicht en raad van bestuur, bij de afweging van strategische keuzes en bij het vaststellen van beleidsplannen. Beide organen hebben een wettelijke grondslag, namelijk de Wet op de Ondernemingsraden en de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen.

 

Behalve op grond van de formele medezeggenschap worden de OR en de CR in de vergaderingen met de raad van bestuur geraadpleegd over tal van onderwerpen, zoals de jaarrekening, begroting, kwaliteitsindicatoren en ontwikkelingen in de zorgsector. De raad van bestuur betrekt de medezeggenschapsorganen vroegtijdig in besluitvormingsprocessen om signalen tijdig mee te kunnen nemen. Het jaarverslag 2023 van de Cliëntenraad vindt u op onze corporate website.

Verpleegkundige Advies Raad

Binnen St Jansdal is er een Verpleegkundige Advies Raad (VAR). Dit is een adviesorgaan van verpleegkundigen, die adviseren over de kwaliteit en de professionaliteit van de verpleegkundige zorgverlening. Daarbij gaat het er om de kwaliteit van zorg te waarborgen en te verbeteren, de beroepsinhoudelijke ontwikkelingen te stimuleren en de professionalisering en profilering van de beroepsgroep te bevorderen. In 2023 heeft de VAR zich sterk gemaakt voor de oprichting van een Verpleegkundig Platform.

 

Met dit platform krijgt de VAR een achterban die zij kunnen raadplegen over voorstellen en vraagstukken en waar zij signalen kunnen ophalen. Daarnaast wordt dit platform ook gebruikt voor het delen van best practices en om meer draagvlak en verbinding te krijgen met de verpleegkundigen. Met het Verpleegkundig Platform verstevigen zij ook hun inbreng in het bestuurslab. Begin 2024 is het Verpleegkundig Platform definitief bekrachtigd.

 

In onderstaand filmpje vertelt de VAR wat zij doen. 

 

Coöperatie Medische Staf

Het bestuur van de Coöperatie Medische Staf vertegenwoordigt de aan het ziekenhuis verbonden medisch specialisten. De medisch specialisten zijn sinds 1 januari 2023 verenigd in de (combi) Coöperatie Medische Staf U.A. (CMS). In deze coöperatie zijn de vrijgevestigde specialisten en de specialisten in loondienst verenigd. De CMS werkt samen met het ziekenhuis aan de verbetering van de kwaliteit, veiligheid, toegankelijkheid en organisatie van de patiëntenzorg. De raad van bestuur en de CMS hebben afspraken over hun onderlinge samenwerking vastgelegd in een overeenkomst. Het bestuur van de CMS adviseert de raad van Bestuur over diverse onderwerpen die voor de medisch specialisten van belang zijn. 

 

De coöperatie heeft een bestuur, gekozen door en uit leden van de CMS. Daarnaast is er een raad van gemandateerden, die bestaat uit een afgevaardigde per vakgroep die maandelijks bij elkaar komt. De raad van gemandateerden is (naast de Algemene Leden Vergadering) het besluitvormend orgaan binnen de CMS. De Algemene Leden Vergadering komt minimaal tweemaal per jaar bij elkaar.

 

In 2023 hebben het bestuur van de CMS en de Raad van Bestuur intensief contact onderhouden en  elke twee weken een gezamenlijk overleg gehad. Dit was een belangrijke opmaat naar het bestuurslab. Lees meer op onze corporate website over het bestuur Coöperatie Medische Staf.

Raad van Bestuur

De Stichting St Jansdal werd tot 20 maart 2023 bestuurd door een driehoofdige raad van bestuur. Na het afscheid van de bestuursvoorzitter, mevrouw Weil, heeft mevrouw Boven de voorzittershamer overgenomen. Samen met de heer Poelarends vormt zij een tweehoofdig bestuur. De raad van bestuur wordt ondersteund door de bestuurssecretaris.

 

De raad van bestuur heeft een gezamenlijke (eind)verantwoordelijkheid en een interne portefeuilleverdeling. De doelstelling van de functie van de raad van bestuur is het besturen van de stichting op een zodanige wijze dat de doelstellingen van de stichting, zoals vastgelegd in de statuten, worden gerealiseerd. De taken en verantwoordelijkheden van de raad van bestuur staan beschreven in het reglement raad van bestuur.

 

De raad van bestuur was tot 21 augustus 2023 tevens de raad van bestuur van de Stichting LabDiagonaal. Met ingang van 21 augustus is de heer Poelarends namens St Jansdal lid van de Raad van bestuur van LabDiagonaal.

 

Naam Hoofdfunctie Nevenfuncties
Drs. R.J. Weil Voorzitter raad van bestuur
van 15 mei 2016 tot 20  maart 2023
  • Lid raad van toezicht GGNet
  • Lid raad van toezicht Rijksuniversiteit Groningen
  • Lid Innovatie- en Adviescommissie Governance BoZ (Brancheorganisaties in de Zorg
Dr. L.A. Boven

Lid raad van bestuur
sinds 15 oktober 2018

Voorzitter raad van bestuur vanaf 20 maart 2023
  • Lid raad van toezicht Zonnehuisgroep Vlaardingen
  • Lid raad van advies Stichting Trip
Drs. A.J.T. Poelarends, RA

Lid raad van bestuur
sinds 1 mei 2020

  • Lid raad van toezicht Stichting Zorgspectrum Het Zand Zwolle
  • Lid Raad van Bestuur LabDiagonaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organogram vanaf 20 maart 2023

De remuneratiecommissie van de raad van toezicht evalueert jaarlijks het functioneren van de raad van bestuur, zowel op individueel als op gezamenlijk niveau. Tijdens deze evaluatiegesprekken zijn tevens de realisatie van de doelen 2022 besproken en de doelen voor 2023 vastgesteld.

 

De leden van de raad van bestuur worden bezoldigd volgens de Wet Normering Topfunctionarissen (WNT), de aanvullende ‘Regeling bezoldigingsmaxima topfunctionarissen in de zorg’, en de klasse-indeling voor instellingen in de zorg.

Overige thema's Governance